Otwarcie własnej restauracji to dopiero pierwszy krok na drodze do gastronomicznego Olimpu. Trzeba bowiem podjąć mnóstwo niezwykle ważnych decyzji oraz działań, od których zależy ostateczny sukces w postaci licznego grona klientów i dobrych zysków. Jedną z kluczowych kwestii jest oczywiście wybór konkretnych dostawców produktów żywnościowych. Wynika to z faktu, że poszczególne składniki potraw mają zasadniczy wpływ na ich ostateczną jakość, a tym samym zadowolenie gości odwiedzających lokal.
Zaopatrzenie każdej restauracji powinno opierać się na świeżych, najlepiej sezonowych produktach. Mowa tutaj przede wszystkim o warzywach i owocach (ziemniaki, marchew, kapusta, fasola, cebula, jarmuż, ogórki, pomidory, cytrusy, jabłka, winogrona, śliwki itp.), które są dodawane do wielu rozmaitych dań w celu znacznego wzbogacenia ich smaku. Optymalnym rozwiązaniem jest w tym przypadku nawiązanie ścisłej współpracy z dobrą hurtownią specjalizującą się w codziennym zaopatrywaniu obiektów gastronomicznych. Godna polecenia jest m.in. ta konkretna hurtownia działająca w okolicach Poznania, umożliwiająca składanie zamówień niemal każdego dnia od godziny 7.00 do 17.00: http://www.warzywa-gacek.pl.
Oprócz wspomnianych produktów, restauracja musi również zadbać o regularny dostęp do świeżego mięsa, ryb, nabiału, wędlin oraz pieczywa. Tutaj z kolei do wyboru są dwie opcje – samodzielne wizyty na lokalnych targach (codziennie z samego rana), ewentualnie zawarcie ścisłej umowy ze sklepem spożywczym bądź masarnią funkcjonującą w najbliższej okolicy. Oczywiście niezbędne jest wstępne zweryfikowanie, czy dany podmiot oferuje składniki wystarczająco dobrej jakości. Na koniec warto jeszcze wspomnieć o wszelkich sypkich produktach, takich jak choćby kasze, ryże, makarony, kawa i herbata (przeznaczone do magazynowania ze względu na długą przydatność do spożycia). Można je z powodzeniem regularnie zamawiać w internetowych sklepach i hurtowniach, a także u wyspecjalizowanych dostawców.