Kompot to sok z owoców, który można wypić samodzielnie lub w połączeniu ze słodkim mlekiem. Najczęściej jest to sok z maliny, porzeczek lub brzoskwini.
Przepis na kompot jest bardzo prosty. Wystarczy wszystkie składniki połączyć i odpowiednio długo gotować. Z czasem i przy większej ilości owoców, może się okazać, że nie będzie to takie proste, ale jest kilka sposobów na zatrzymanie się w tym momencie. Kompot jest syropem z owoców zalewanych wrzątkiem. Dobieramy dość słodkie owoce, takie jak truskawki czy maliny. Ich smak będzie dominował nad smakiem innych składników. Kompot jest więc napojem o lekkim smaku i charakteryzuje się dużą ilością wody oraz minimalnym stopniem słodyczy – właśnie tym odznaczają się m.in. kompoty od firmy Hultaj. Dlatego warto ugotować go dla osób, które lubią słodkie napoje bez cukru lub z niewielkim dodatkiem tego składnika.
Owocem do kompotu może być prawie każde owoce. Najczęściej jednak używa się jabłek i gruszek. Do tego możemy dodać jagody, wiśnie, a nawet truskawki. Do kompotu możemy wrzucić również drobne owoce z puszki (np. morele). Przed gotowaniem warto je odlać i osuszyć. Po ugotowaniu powinniśmy wsypać dużą ilość cukru lub innego słodzonego syropu (np. cytrynowego).