Polecamy

Jak ugotować kompot?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kompot to sok z owoców, który można wypić samodzielnie lub w połączeniu ze słodkim mlekiem. Najczęściej jest to sok z maliny, porzeczek lub brzoskwini.

Przepis na kompot

Przepis na kompot jest bardzo prosty. Wystarczy wszystkie składniki połączyć i odpowiednio długo gotować. Z czasem i przy większej ilości owoców, może się okazać, że nie będzie to takie proste, ale jest kilka sposobów na zatrzymanie się w tym momencie. Kompot jest syropem z owoców zalewanych wrzątkiem. Dobieramy dość słodkie owoce, takie jak truskawki czy maliny. Ich smak będzie dominował nad smakiem innych składników. Kompot jest więc napojem o lekkim smaku i charakteryzuje się dużą ilością wody oraz minimalnym stopniem słodyczy – właśnie tym odznaczają się m.in. kompoty od firmy Hultaj. Dlatego warto ugotować go dla osób, które lubią słodkie napoje bez cukru lub z niewielkim dodatkiem tego składnika.

Jak przygotować kompot? 

Owocem do kompotu może być prawie każde owoce. Najczęściej jednak używa się jabłek i gruszek. Do tego możemy dodać jagody, wiśnie, a nawet truskawki. Do kompotu możemy wrzucić również drobne owoce z puszki (np. morele). Przed gotowaniem warto je odlać i osuszyć. Po ugotowaniu powinniśmy wsypać dużą ilość cukru lub innego słodzonego syropu (np. cytrynowego).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie kamienie najlepiej wybrać jako ozdobne do ogrodu?
Jakie kamienie najlepiej wybrać jako ozdobne do ogrodu?
Ogród może być niezwykłym miejscem, pełnym różnorodnych gatunków krzewów i drzew, ale warto zadbać również o małą architekturę oraz o […]
Czym jest spadek i jak się go zrzec?
Czym jest spadek i jak się go zrzec?
Dziedziczenie to dar lub zapis pieniędzy, nieruchomości lub przedmiotów dla kogoś. Słowo to jest używane w szerokim znaczeniu dziedzictwa lub […]
Jakie wynikają korzyści z picia zielonej herbaty?
Jakie wynikają korzyści z picia zielonej herbaty?
Herbata zielona to rodzaj herbaty, którą przygotowuje się z liści Camellia sinensis, które nie zostały poddane temu samemu procesowi więdnięcia […]
Ostatnie wpisy