Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Prowadzenie działalności a księgowość – dlaczego warto oddać ją w ręce profesjonalistów
Prowadzenie działalności a księgowość – dlaczego warto oddać ją w ręce profesjonalistów
Prowadzenie działalności gospodarczej, niezależnie od branży, wiąże się zarówno z wieloma możliwościami, jak i wyzwaniami. To doskonały sposób na realizowanie […]
Co ubrać na zabawę sylwestrową?
Co ubrać na zabawę sylwestrową?
Każda kobieta lubi wyglądać wyjątkowo. Tym bardziej, jeżeli są to sytuacje okolicznościowe. Z dużą skrupulatnością dobierane są kreacje sylwestrowe, w […]
Jakie garnki sprawdzą się w restauracji?
Jakie garnki sprawdzą się w restauracji?
Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej restauracji są garnki umożliwiające odpowiednie gotowanie sosów, makaronu, ryżu, zup oraz innych potraw wieloskładnikowych. […]
Ostatnie wpisy