Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak skutecznie chronić obudowę telefonu?
Jak skutecznie chronić obudowę telefonu?
Smartfony to nowoczesne urządzenia służące nie tylko do dzwonienia i wysyłania wiadomości tekstowych, ale również do przeglądania Internetu, grania w […]
Jakie sprzęty mogą być przydatne podczas akcji ratunkowych?
Jakie sprzęty mogą być przydatne podczas akcji ratunkowych?
W dzisiejszych czasach bezpieczeństwo jest zapewnione w wielu dziedzinach życia, ale wypadki wciąż się zdarzają, gdyż nie da się ich […]
Tyflomapy – gdzie je umieszczać?
Tyflomapy – gdzie je umieszczać?
Tyflografika oraz tyflokartografia to dziedziny, które znacznie ułatwiają życie osób niewidomych. Mapy, plany miast, czy makiety budynków pozwalają na lepsze […]
Ostatnie wpisy