Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
W jaki sposób można zatroszczyć się o prawidłowy stan swojej skóry?
W jaki sposób można zatroszczyć się o prawidłowy stan swojej skóry?
Żyjemy w czasach, gdzie wygląd jest niezwykle ważny. Dbałość o stan naszej skóry czy włosów wyraża nas samych. Przez dbałość […]
Co zwykle znajduje się na wyposażeniu kampera z wypożyczalni?
Co zwykle znajduje się na wyposażeniu kampera z wypożyczalni?
Kamper to popularny pojazd używany przez naprawdę wielu urlopowiczów na całym świecie. Jako środek transportu z miejscem noclegowym, pozwala na […]
Lekcje wf-u, a zachowanie bezpieczeństwa dzieci
Lekcje wf-u, a zachowanie bezpieczeństwa dzieci
Wychowanie fizyczne w szkołach jest bardzo ważnym przedmiotem, który nie powinien być wykluczony, zastępując go np. inną lekcją, choć równie […]
Ostatnie wpisy