Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Ozdoby na okno, które łączą styl i funkcjonalizm
Ozdoby na okno, które łączą styl i funkcjonalizm
Piękne firanki i zasłony bardzo zdobią nie tylko okno, ale i całe wnętrze. Trzeba je jednak często prać, ponieważ szybko […]
Co robić żeby dbać o swój rozwój zawodowy?
Co robić żeby dbać o swój rozwój zawodowy?
Rozwój zawodowy to proces rozwijania swoich umiejętności i wiedzy, który może być formalny lub nieformalny. Może mieć miejsce w pracy […]
Technika cięcia gazowego – jaki sprzęt jest niezbędny?
Technika cięcia gazowego – jaki sprzęt jest niezbędny?
Współcześnie dużą popularnością cieszy się metoda cięcia gazowego, przeznaczona głównie do rozdzielania metali. Polega na tym, że najpierw materiał zostaje […]
Ostatnie wpisy