Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy?
Kawa to jeden z najchętniej spożywanych napojów w Polsce. Parzona o poranku ma dodać energii na najbliższe godziny, zmotywować do […]
Niezbędne rzeczy do otworzenia lokalu gastronomicznego
Niezbędne rzeczy do otworzenia lokalu gastronomicznego
Jeśli rozważasz otwarcie biznesu gastronomicznego, istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę. Pierwszym krokiem jest ustalenie, czy ten rodzaj […]
Body leasing – co to jest, po co, komu i dlaczego?
Body leasing – co to jest, po co, komu i dlaczego?
Współczynnik pracowników zmienia się bardzo dynamicznie, co nie zawsze ma korzystne przełożenie dla firm rekrutujących nowe osoby. Częściej okazuje się, […]
Ostatnie wpisy