Polecamy

Dlaczego warto suszyć żywność?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Konserwowanie żywności jest bardzo wartościowym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia jej przechowywanie przez bardzo długi czas. Zalecane jest w szczególności suszenie różnych produktów w urządzeniu zwanym dehydratorem. Pozbawiając je wody, eliminujemy bowiem bakterie odpowiedzialne za rozkład i psucie się. Jeśli interesuje nas dehydrator cena tego sprzętu zależy w dużej mierze od jego funkcjonalności i marki, ale zazwyczaj nie przekracza 250 złotych. 

Rozwiązanie niezwykle praktyczne

Suszyć można z powodzeniem zarówno owoce i warzywa, jak i zioła. Nadaje się do tego również mięso. Podstawową zaletą jest to, że produkty w postaci suchej nie zawierają żadnych konserwantów, a ich smak znacznie zyskuje na wyrazistości. Poza tym jest w nich więcej odżywczego błonnika, zdrowych cukrów oraz substancji mineralnych. Dla wielu osób dużym atutem jest też lekkość takiego jedzenia i jego praktyczność – zajmuje bowiem niewiele miejsca i jest łatwe w przenoszeniu. Pozostałe zalety suszonek to m.in. korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i możliwość wykorzystania zimową porą w roli składnika sosów, sałatek czy zup.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie czynniki mają wpływ na wybór miejsca pod budowę domu?
Jakie czynniki mają wpływ na wybór miejsca pod budowę domu?
Osoby szukające działki pod budowę domu można podzielić na dwie grupy. Pierwsza z nich to ci, którzy chcą mieć wymarzony […]
Nowoczesne gry podwórkowe – gdzie ich szukać?
Nowoczesne gry podwórkowe – gdzie ich szukać?
Coraz więcej dzieci poświęca swój wolny czas na gry komputerowe lub granie na smartfonach, kosztem aktywności na świeżym powietrzu. Tymczasem […]
Podstawowe akcesoria do szafek kuchennych
Podstawowe akcesoria do szafek kuchennych
Każda pani domu stara się zadbać o to, by jej kuchnia była funkcjonalna i dobrze wyposażona. W takiej przestrzeni musi […]
Ostatnie wpisy