Czy alergicy mogą korzystać z diety pudełkowej?

W naszym kraju żyje wiele osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowej na różnego rodzaju produkty. Ich zjedzenie powoduje zazwyczaj nieestetyczne zmiany skórne, silne duszności, biegunkę, zaparcie, nieprzyjemny ból brzucha, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Rodzi to zasadne pytanie – czy w tej sytuacji możliwe jest w ogóle korzystanie z niezwykle popularnej diety pudełkowej. Odpowiedź brzmi twierdząco, ale pod warunkiem, że dana firma cateringowa oferuje jadłospis całkowicie pozbawiony elementu uczulającego.

Duża ostrożność z pewnością jest wskazana

Do najbardziej alergicznych produktów spożywczych zaliczamy jaja kurze, mleko, orzechy ziemne, ryby morskie oraz słodkowodne, soję, a także rozmaite zboża. Jeśli jesteśmy osobami uczulonymi na któryś z nich, to mimo wszystko nie powinniśmy rezygnować z diety pudełkowej. Posiada ona bowiem mnóstwo zalet – przede wszystkim pozwala zaoszczędzić czas na robieniu zakupów i długotrwałym gotowaniu, daje możliwość spożywania wyjątkowo smacznych, urozmaiconych posiłków, a ponadto sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów (ze względu na precyzyjnie wyliczoną kaloryczność). Dla alergików polecana jest w szczególności dieta wolna od laktozy albo glutenu. Ta pierwsza nie zawiera absolutnie żadnych wyrobów mlecznych z nietolerowanym przez organizm cukrem, druga zaś jest pozbawiona produktów będących źródłem węglowodanów prostych, czyli np. białego pieczywa i bułek, makaronów, płatków, sosów, zup, zwykłych jogurtów czy niektórych wędlin. Opisane powyżej diety posiada w swojej ofercie m.in. firma cateringowa z Wrocławia, którą znaleźć można na https://timcatering.pl/.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + trzynaście =