Termin „akcesoria do wina” rozumieć można na dwa sposoby – jako przyrządy do produkcji wina, takie jak kadzie i balony, i jako naczynia i inne sprzęty do podawania wina. Najbardziej znane i niezbędne są oczywiście kieliszki, których dobór zależy zawsze od rodzaju podawanego wina. Zajmiemy się dziś jednak innymi typami winnych utensyliów.
Najciekawsze formy przybierają ciężkie, metalowe, często bogato rzeźbione wiaderka do szampana. Szampan prezentuje się wspaniale w kostkach lodu, często wśród kwiatów i rzadkich przystawek. Bardzo różnorodne formy przybierają powszechnie znane korkociągi – czasem bardzo proste, czasem stanowiące skomplikowane mechanizmy. Ich różne rodzaje można kupić na https://www.baczewskisklep.pl/.
Istnieją całe profesjonalne zestawy korkociągów, używane przez kelnerów (zestawy kelnerskie). Ważne są także zapasowe korki do wina. Chustki i nalewaki ułatwią nam nalanie wina bez pobrudzenia stołu. Wystarczy do tego zwykłe sreberko, nalewak nie musi być wymyślny.