Mleczko pszczele to substancja wytwarzana przez młode pszczoły robotnice, charakteryzująca się lekko żółtawym, a niekiedy białym kolorem. Posiada nieco galaretowatą konsystencję, natomiast smakuje zazwyczaj kwaskowo-gorzko. Jest uznawana za doskonały suplement diety, który skutecznie pomaga w wielu dolegliwościach zdrowotnych, stanowiąc tym samym alternatywę dla leków syntetycznych. Wysokiej jakości mleczko pszczele w postaci płynnej kupimy m.in. w tym specjalistycznym sklepie internetowym: https://ginseng.com.pl/produkty/95-mleczko-pszczele-royal-jelly-1500-mg-fiolek-10-x-10ml-5905133594257.html.
Mleczko pszczele składa się z wody, cukrów, wartościowych aminokwasów, witamin, żelaza, fosforu, kwasu asparaginowego oraz lipidów. Wykazuje przy tym wielokierunkowe pozytywne działanie na organizm. Przede wszystkim wspomaga prawidłową przemianę materii, czynnie uczestniczy w regeneracji tkanek, zwiększa siłę mięśni, poprawia apetyt i odporność, reguluje poziom hemoglobiny we krwi, a także efektywnie przywraca łaknienie, co ma ogromnie duże znaczenie w leczeniu groźnej dla życia anoreksji.
Ponadto okazuje się nieocenione w zapobieganiu rozwojowi osteoporozy (choroby kości) i miażdżycy oraz przyspieszaniu leczenia wielu uciążliwych dolegliwości związanych z układem pokarmowym, moczowym i oddechowym. Odgrywa również niezwykle ważną rolę jako środek wpływający pozytywnie na ogólne samopoczucie, równowagę psychiczną, koncentrację umysłową czy sen. Dodajmy, że mleczko pszczele może być bez problemu podawane małym dzieciom – np. na przyrost masy ciała lub poprawę trawienia.