Jakie wymagania muszą spełniać opakowania do żywności?

Większość wyrobów spożywczych wymaga zapakowania według bardzo ścisłych zaleceń i norm – dotyczy to w szczególności mięsa i pieczywa. Ogromne znaczenie ma przede wszystkim optymalne zabezpieczenie towaru przed skażeniem, a także samoczynnym otwarciem. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się w roli opakowań wytrzymałe worki, arkusze foliowe i specjalne rękawy z zakładkami. Na https://degafol.pl można znaleźć ofertę ich zakupu.

Solidność i wysoka trwałość to podstawa

Opakowania przeznaczone do żywności muszą być koniecznie wykonane z materiału odpornego na rozdarcie, dlatego do ich produkcji wykorzystuje się głównie grubą folię typu HDPE oraz LDPE, posiadającą wszelkie wymagane atesty Unii Europejskiej. Są to konstrukcje estetyczne, a jednocześnie bardzo ekologiczne. Sporą część opakowań stanowią również solidne, biodegradowalne pudełka kartonowe, znakomicie chroniące produkty spożywcze przed wstrząsami i uszkodzeniami mechanicznymi. Dodajmy, że duże znaczenie ma właściwe oznakowanie tych elementów, tak aby klient doskonale wiedział, co znajduje się w środku.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 8 =