Idealna kawa o poranku – jak ją przygotować?

Powodem, dla którego tak bardzo kochamy kawę jest to, że pomaga nam ona przejść przez cały dzień. Dodaje nam energii, podnosi nastrój, a także poprawia koncentrację. Co jednak zrobić, gdy pierwsza filiżanka kawy nie przypadnie Ci do gustu? To prawdopodobnie dlatego, że nie wiedziałeś jak ją odpowiednio przygotować. Poznaj kilka wskazówek, jak sprawić, by Twoja kawa miała lepszy smak.

Jak przygotować idealną filiżankę kawy?

  1. Kup świeże ziarna z lokalnej kawiarni lub sklepu spożywczego. Możesz również wpisać w wyszukiwarkę kawa sklep internetowy i kupić online od firm oferujących najlepszą kawę, której smak i aromat z pewnością Cię zachwyci!
  2. Zmiel swoje ziarna tuż przed zaparzeniem. Najlepiej zrobić to zaraz po przebudzeniu, ponieważ pozwoli to olejkom w kawie rozwinąć się przed zaparzeniem.
  3. Używaj filtrowanej wody i stosuj proporcje 2 łyżki stołowe na 180 ml wody (lub 1 łyżka na 120 ml). Niewiele osób wie, że jakość wody ma ogromny wpływ na to, jak smakuje napar!
  4. Zadbaj o odpowiednią temperaturę. Jeśli Twoja kawa ma słaby lub gorzki smak, może to być spowodowane tym, że woda podczas parzenia była zbyt gorąca lub zbyt zimna. Jeśli woda jest zbyt gorąca, gdy wlewa się ją do filiżanki, fusy szybko się rozszerzają, a to oznacza więcej goryczy w Twojej filiżance. Jeśli z kolei woda jest zbyt zimna, nie będą się one tak bardzo rozszerzać, co oznacza, że nie uwolnią tak wielu związków smakowych do Twojego naparu. Sprawi to, że Twoja kawa będzie miała znacznie słabszy smak.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − 4 =