Dlaczego kostkarki do lodu są potrzebne w gastronomii

Jednymi z niezbędnych elementów wyposażenia małych oraz dużych lokali gastronomicznych (barach, restauracjach itp.) są kostkarki do lodu. Jak sama nazwa wskazuje, służą one do wyrabiania kostek lodu, które następnie mogą być wykorzystanie m.in. jako dodatek do napojów na bazie soków, a także drinków alkoholowych. W sklepach dostępne są zarówno modele chłodzone wodą, jak i powietrzem, zróżnicowane pod względem funkcjonalności. Wybór konkretnego rozwiązania zależy w dużej mierze od możliwości finansowych lokalu i jego potrzeb.

Gwarancja szybkiego przyrządzania napojów i nie tylko

Kostkarka do lodu jest przydatna przede wszystkim w okresie letnim, ponieważ umożliwia natychmiastowe schłodzenie wszelkich napojów gazowanych, koktajli oraz drinków oferowanych spragnionym orzeźwienia klientom. Dzięki niej można również łatwo wypełnić lodem wiaderka i inne naczynia w celu skutecznego ochłodzenia butelek z szampanem, piwem, winem lub wódką. Omawiane urządzenie sprawdza się ponadto doskonale w procesie wytwarzania lodu płatkowego, niezbędnego do ekspozycji określonych dań i produktów, które ze względu na bardzo krótką przydatność do spożycia muszą być przechowywane w niskiej temperaturze (ryby, owoce morza, mięso itp.).

Jeśli jesteśmy właścicielami lokalu gastronomicznego i szukamy optymalnej kostkarki, powinniśmy zainteresować się w szczególności modelami wykonanymi z solidnych materiałów i zapewniającymi szeroki zakres wytwarzanych rodzajów lodu (gourmet, dice, nugget, cubelet, flake). Takie sprzęty znajdziemy w ofercie specjalistycznych sklepów np. https://horecapolska.pl/.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − 12 =