Pasze pozyskiwane z użytków zielonych stanowią doskonały pokarm dla zwierząt gospodarskich. Oczywiście najpierw powinny zostać w odpowiedni sposób zakonserwowane, tak aby posiadały najlepszą możliwą wartość odżywczą. Na uwagę zasługują w szczególności dwa rodzaje pasz – klasyczne siano oraz sianokiszonka. Każde z tych rozwiązań ma konkretne zalety, o czym w dalszej części artykułu.
Uzyskanie siana wymaga czasu i wiąże się z koniecznością suszenia w warunkach idealnej pogody, ale jednocześnie nie pochłania w zasadzie żadnych środków finansowych. Nie trzeba bowiem owijać go folią. Z drugiej jednak strony rolnik jest zmuszony do częstego przewracania materiału w celu osiągnięcia optymalnego poziomu suchości. Oznacza to ogromną stratę cennego czasu, który mógłby zostać wykorzystany na realizację innych niezbędnych czynności w gospodarstwie. Z kolei sianokiszonka nie zależy tak bardzo od czynników atmosferycznych, nie stwarza problemu z nadmiernym zapyleniem i jest niepodatna na pleśnienie czy rozwój szkodliwych grzybów wywołujących u zwierząt groźne choroby. Jej przygotowanie odbywa się zawsze z użyciem specjalnej folii – zachodzi pod nią zaawansowany proces fermentacyjny. Folia do sianokiszonki jest oferowana w zróżnicowanej palecie rozmiarowej, więc bez trudu dobierzemy ją z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb.