Kawiarnia to nie lada wyzwanie organizacyjne i finansowe. Dla postronnych obserwatorów widoczny jest tylko front miejsc, czyli sala, w której znajdują się goście. To zaledwie wierzchołek, stanowiący reprezentacyjną część całego obiektu. Na całość przedsięwzięcia składa się przecież kuchnia, magazyn czy ewentualnie bar. Jednak to właśnie w kuchni powstają pyszności, które zachwycają gości i przekonują, że właśnie do tego miejsca warto wracać.
Każda osoba, która prowadzi kawiarnię lub przymierza się do jej założenia wie, ile wiąże się z tym wyzwań. Począwszy od wymagającej dokumentacji, skończywszy na zakupie sprzętu. Warto dobrze przemyśleć potrzeby, by nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy, tylko inwestować rozsądnie.
Czego używa się w kawiarni?
Kawiarnia to przede wszystkim profesjonalny ekspres do kawy, który wydobędzie z ziaren to, co najlepsze i stworzy ciepły aromat wokół całego pomieszczenia. Kiedy już mowa o kawie, to z pewnością przyda się pełny serwis, w którym napój można ładnie podać. A co dzieje się na zapleczu? Z czego korzystają pracownicy, by usprawnić swoje obowiązki lub je po prostu wykonać?
Zlewy gastronomiczne znajdują zastosowanie nie tylko w kawiarniach, ale też restauracjach. Wykorzystywane są nadal, mimo powszechnego stosowania zmywarek. W zależności od potrzeb danej kawiarni można wykorzystać zlew gastronomiczny jednokomorowy lub dwukomorowy. Ważne, by spełniał konieczne normy. W kawiarniach często pojawiają się lodówki, by przechowywać dodatki do oferowanych produktów.