Spożywanie posiłków jest nieodłączną częścią życia. Nie zawsze mamy ten komfort, by posiłek przygotować czy spożyć w zaciszu domowym lub w restauracji albo barze, niejednokrotnie musimy spakować jedzenie by móc je bezpiecznie przetransportować. Pakujemy zarówno posiłki i produkty spożywcze przygotowane w domu, jak i takie gotowe wyroby zakupione w lokalu gastronomicznym.
Najważniejszym aspektem przy dokonywaniu wyboru opakowania na jedzenie jest rodzaj żywności. W inny sposób należy pakować produkty raczej suche i stałe, inaczej mokre, jeszcze inaczej o konsystencji płynnej. W domu zwykle mamy możliwość skorzystania z wielorazowych pojemników, jednak nie do każdego przemawia konieczność mycia ich po każdym użyciu, a także przynoszenia z powrotem po spożyciu posiłku.
Świetnym rozwiązaniem może okazać się opakowanie jednorazowe, często stosowane w gastronomii. Najczęściej sztywne, zabezpieczające przed zgnieceniem, umożliwia wyrzucenie go po użyciu. Niejednokrotnie mamy możliwość wyboru materiału, z jakiego jest wykonane, by mogło być przyjazne środowisku. Istotny jest również jego gabaryt, dostosowany do przechowywanego produktu. Warto zwrócić uwagę, by opakowania miały atesty pozwalające na ich bezpieczny kontakt z żywnością.
Uniwersalnym rozwiązaniem stosowanym zwykle w sklepach spożywczych jest papier do pakowania. Może posiadać warstwę woskową lub folię zabezpieczającą jedną ze stron przed przemoczeniem. W umiejętny sposób użyty chroni doskonale produkty spożywcze i umożliwia ich bezpieczny transport. Bez względu jednak na wybrany rodzaj opakowania na jedzenie, zawsze należy mieć na uwadze sposób jego przechowywania i przenoszenia, by pokarm nadawał się po nim do spożycia.
Artykuł napisany we współpracy z hurtownią opakowań jednorazowych – Opakowania Na Wynos.