Jak wyposażyć małą gastronomię?

To, jakie koszty poniesie właściciel lokalu gastronomicznego zależy od jego wielkości. Niewielka restauracja nie wymaga takich nakładów finansowych jak ogromny lokal, jednak pewne sprzęty, akcesoria i wyposażenie sali musi znaleźć się wszędzie. Co będzie potrzebne w małej gastronomii? Jaki budżet trzeba przeznaczyć na wyposażenie?

Mała gastronomia – najważniejsze wyposażenie

Na początku trzeba zaplanować wyposażenie kuchni, ponieważ to od niej zaczyna się praca w lokalu gastronomicznym. W kuchni potrzebna będzie duża lodówka oraz zamrażarka (najlepiej osobna) a także kuchenka, piekarnik oraz małe sprzęty AGD, takie jak mikser, blender czy ekspres do kawy. Warto zainwestować także w dobre jakości ostre noże. Ponado potrzebne będą wszelkie naczynia: garnki do kuchni, patelnie, rondle, blachy, brytfanny i inne niezbędne do gotowania przedmioty. Do serwowania dań gościom konieczne będą naczynia do kuchni, czyli zastawa: talerze, miski, szklanki, filiżanki oraz sztućce.

Nie można zapomnieć o ubraniu dla kucharza oraz jego asystentów. W dalszej kolejności można zająć się salą dla gości. Stoliki i krzesła oraz niewielkie ozdoby będą wpisywały się w minimalistyczny klimat małej gastronomii. Warto dobrać takie meble i dodatki, żeby cały wystrój składał się w spójną całość.

Planując wydatki, warto pamiętać, że lodówkę albo kuchenkę można kupić używaną, co przyczyni się do zmniejszenia wydatków na początku prowadzenia biznesu. Podobnie wygląda kwestia mebli – je również można kupić na rynku wtórnym.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 9 =