Mole spożywcze są owadami, które mogą pojawić się w każdej kuchni. Bardzo szybko się rozmnażają, a ich usunięcie jest dość problematyczne. Mogą występować zarówno w postaci dorosłych osobników, jak i larw. Najczęściej bytują one w takich produktach spożywczych, jak mąka, kasze, płatki, pieczywo oraz orzechy. Są bardzo uciążliwe, ale na szczęście istnieje kilka sposobów na to, aby skutecznie się ich pozbyć.
W walce z molami spożywczymi bardzo ważna ważna jest prewencja. Po przyniesieniu ze sklepu produktów sypkich należy je przesypać do szklanych pojemników. Regularnie należy również wietrzyć szafki kuchenne i myć je wodą z dodatkiem octu. Jeśli w naszej kuchni jednak zadomowią się mole trzeba jak najszybciej się ich pozbyć, zanim zaczną się rozmnażać. Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy wyrzucić wszystkie otwarte produkty, w których mogą się znajdować mole. Szafki trzeba dokładnie umyć, a ich wnętrze można dodatkowo wysuszyć przy użyciu suszarki do włosów. Często jednak takie działania nie przynoszą sukcesu, dlatego w takiej sytuacji warto jest zastosować pułapki, które znaleźć można pod adresem https://zielonaochrona.pl/pulapki-ekologiczne/.