Niektórzy pamiętają czasy, kiedy wodę czerpało się jedynie z własnej studni. Obecnie można jeszcze spotkać takie miejsca, gdzie nadal jest to jedyny sposób na dostęp do wody. Zazwyczaj jednak mechanizm ten jest wykorzystywany do podlewania ogródka lub korzysta się z niego podczas awarii wodociągowej. Ostatnio jednak można dostrzec pewną tendencję. Wiele gospodarstw rolnych decyduje się na posiadanie studni ze względów użytkowych i ekonomicznych. Ale czy warto wykorzystywać wodę ze studni w celach spożywczych?
W naszych czasach królują instalacje wodociągowe. To one doprowadzają wodę do naszych mieszkań. Jednakże wiele osób mieszkających w domach jednorodzinnych woli wykopać studnię na własnej posesji, gdyż jest to rozwiązanie, które kosztuje o wiele mniej niż podłączenie się do wodociągu. Warto też pamiętać, że podczas korzystania z wody studziennej praktycznie nie ponosimy żadnych większych kosztów. Ma to bardzo duże znaczenie w sytuacji, gdy potrzebujemy każdego dnia spore jej ilości. Należy pamiętać, że woda ze studni jest też zdrowsza. Na wszelki wypadek warto dać jej próbkę do analizy, by dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest zdatna do picia. Jedyny wydatek, na jaki musimy się zdobyć podczas korzystania ze studni, to wynajęcie pompy. Na szczęście w naszych czasach można je dostać w wielu punktach. Jeżeli do pracy przydadzą nam się pompy głębinowe Warszawa, to miasto, w którym znajdziemy wiele podmiotów zajmujących się tą dziedziną.