Wyśmienite pożywienie to jedna z największych przyjemności w życiu człowieka. Lubimy kulinarne eksperymenty, odkrywanie nowych smaków i delektowanie się aromatycznymi potrawami. Coraz częściej korzystamy z szerokiej oferty gastronomicznej, która jest obecnie naprawdę różnorodna. Bardzo popularne są tak zwane food trucki – specjalne samochody dostosowane do sprzedawania i serwowania żywności, które stanowią również znakomity sposób na biznes. Co należy do niezbędnego wyposażenia food trucka?
Podstawową kwestią jest spełnienie wszelkich wymogów dotyczących higieny i bezpieczeństwa. W samochodzie musi znaleźć się więc szafka na środki czystości oraz ta przeznaczona na odzież personelu. Nie może zabraknąć umywalki, dostępu do zimnej i ciepłej wody, okapu nad urządzeniami grzewczymi a także zamykanych pojemników na odpady. Zlew powinien mieć dwie komory, aby w jednej z nich można było myć ręce, a w drugiej produkty. Pamiętajmy również o tym, że jeśli nasza przyczepa food truck została wyposażona w urządzenia chłodnicze, muszą one posiadać termometr, który pozwoli na bieżące kontrolowanie temperatury produktów, które są w nich przechowywane.
W codziennym serwowaniu posiłków nieocenione okażą się opiekacze, frytkownice, miksery, wyciskarki do owoców oraz płyty grillowe. Rodzaje potrzebnego sprzętu wynikają z charakteru prowadzonej działalności. Z innych narzędzi będą bowiem korzystali pracownicy food trucka ze zdrowymi, wegetariańskimi przekąskami i świeżymi koktajlami, a z innych ci, którzy słyną z podawania wyśmienitych burgerów.