Podłoża mikrobiologiczne są używane w laboratorium do hodowli, identyfikacji i różnicowania mikroorganizmów. Większość tych pożywek zawiera składniki odżywcze, które sprzyjają wzrostowi bakterii, grzybów lub innych mikroorganizmów. Dodatkowo, ze względu na to, że mikroorganizmy rosną dobrze w różnych warunkach, mogą one wymagać specyficznych rodzajów podłoży.
Główne rodzaje podłoży mikrobiologicznych to podłoża stałe oraz pożywki płynne.
Podłoża stałe zawierają składniki odżywcze i są używane do hodowli bakterii w postaci stałej. Do najczęściej spotykanych typów podłoży stałych należą płytki agarowe. Jest to żelowa substancja wytwarzana z ekstraktu z wodorostów i używana do hodowli bakterii na powierzchni płytek agarowych. Agar jest topiony z wodą w wysokiej temperaturze. Niewielka ilość substancji odżywczej jest dodawana do stopionej mieszaniny agarowej przed przelaniem jej do sterylnych płytek, które będą używane do hodowli bakterii.
Kultury płynne to podłoża mikrobiologiczne zawierające składniki odżywcze, które promują wzrost bakterii w postaci płynnej. Podobnie jak w przypadku płytek agarowych, istnieją dwa różne rodzaje płynnych substancji: bulion odżywczy i bulion selektywny. Bulion odżywczy zawiera wszystkie istotne składniki odżywcze potrzebne mikroorganizmom do wzrostu, podczas gdy bulion selektywny zawiera tylko niektóre z nich.