Jeśli rozważasz otwarcie biznesu gastronomicznego, istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę. Pierwszym krokiem jest ustalenie, czy ten rodzaj biznesu jest dla Ciebie odpowiedni. Po podjęciu decyzji o założeniu własnej firmy cateringowej, należy wybrać lokalizację dla biznesu i uzyskać wszystkie niezbędne pozwolenia.
Będziesz potrzebował komercyjnej kuchni, jeśli chcesz rozpocząć własny biznes gastronomiczny. Możesz również wynająć jedną z restauracji, ale to może kosztować cię więcej. Wynajmując kuchnię, ważne jest, aby uzyskać wszystkie niezbędne urządzenia do przygotowywania żywności. Obejmuje to między innymi lodówki, piece, kuchenki i zlewy. Niektóre z tych przedmiotów można kupić po cenach hurtowych, jeśli kupisz je bezpośrednio od producentów lub sprzedawców. Potrzebujesz również przybory kuchenne, takie jak noże, deski do krojenia i garnki i patelnie.
Będziesz potrzebował systemu POS do prowadzenia swojej działalności. Możesz kupić go bezpośrednio od sprzedawcy lub na stronie https://www.flashcom.pl/. POS to skrót od punktu sprzedaży i jest to w zasadzie komputer, który śledzi sprzedaż i inwentarz. System POS pozwoli Ci również na drukowanie paragonów, co jest koniecznością w każdym biznesie gastronomicznym.
Przed otwarciem jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego należy uzyskać wszystkie niezbędne licencje i pozwolenia od władz miasta lub powiatu. Obejmują one zezwolenia wydziału zdrowia i licencje biznesowe (jeśli są wymagane).