Kuchnie azjatyckie cieszą się dużą popularnością nie tylko w tych krajach, ale także na całym świecie. Kojarzą się nam głównie z pikantnymi przyprawami, egzotycznymi składnikami i ciekawymi sosami. Jednym z rodzajów takich kuchni jest ta wywodząca się z Tajlandii, która dzięki użyciu pewnych produktów znacząco wyróżnia się od innych. Co świadczy o oryginalności kuchni tajskiej? Jakie dania są najbardziej rozpoznawalne wśród smakoszy?
Mistrzowie tajskiej kuchni kierują się pięcioma istotnymi zasadami mającymi swoje odzwierciedlenie w każdym posiłku. Zakłada się, że potrawy powinny zawierać w sobie odrobinę goryczy, słodkości, ostrości, słoności, a także kwaśności. Utrzymanie balansu między tymi wszystkimi czynnikami sprawia, że przygotowane dania są oryginalne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Warto także podkreślić, że rodzaj używanych składników może różnić się w zależności od regionu Tajlandii – w jednym obszarze stawia się głównie na owoce morza i mleko kokosowe, w innym używa się mięsa wieprzowego, a jeszcze w kolejnym dominują ostre przyprawy i duże ilości papryczki chili. Bez względu na te różnice, głównym składnikiem dania zawsze jest ryż. Charakterystycznymi cechami kuchni tajskiej są bardzo aromatyczne przyprawy, takie jak pasta curry, kardamon, kolendra, trawa cytrynowa czy chili. Dania typowo tajskie wymagają nie tylko specjalnych składników, ale także odpowiedniego sposobu przyrządzania. Niegdyś używano tylko glinianych naczyń, a aktualnie w każdej kuchni królują woki, które można zamówić np. na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/sklep/home/przybory-kuchenne/patelnia-wok/. Warto także podkreślić, że podczas gotowania bardzo często grilluje się warzywa i mięsa oraz wykorzystuje się sposób szybkiego smażenia potraw.
Dania kuchni tajskiej są znane na całym świecie, dlatego też możemy spróbować ich w każdej restauracji tego typu. Podstawą każdego dania jest ryż jaśminowy, który cechuje się delikatnością i niezwykłym aromatem. Popularną propozycją, której musi skosztować każdy miłośnik tajskiej kuchni, jest yam – wytrawna, lekkostrawna sałatka z beztłuszczowymi sosami, takimi jak sojowy, rybny czy tajski. Kolejnym ciekawym daniem jest khao khluk, które jest połączeniem smażonego ryżu z pastą krewetkową, warzywami i mięsem wieprzowym. Dla miłośników owoców morza dobrą propozycją będzie zapiekanka ho mok talay lub nam phrik kung siap będące szaszłykami z krewetek.