Półki w sklepach alkoholowych, jak i supermarketach oraz lokalnych dyskontach, wręcz uginają się od alkoholi. Jeden z największych działów należy do win. Często decydując się na taki zakup nie zastanawiamy się, jak jego rodzaj wpłynie na odczuwanie przez nas smaku, oraz jaki będzie idealny jako dodatek do dania, które aktualnie przygotowaliśmy. Jednakże odkrywając winiarski rynek, warto zapoznać się z wiedzą teoretyczną, a następnie zacząć ją praktykować. Gwarantowane jest to, iż efekty właściwego doboru zostaną zauważone, jak i docenione natychmiastowo.
Wiedza na temat tego, jakie wino do czego pasuje oraz jak powinniśmy je podawać, jest łatwa do przysposobienia, a spowodować może jedynie same korzyści. Od zadowolenia gości, dzięki któremu nasze przyjęcia zyskają rangę idealnych, po dostarczenie maksymalnych wrażeń smakowych, dzięki podkreśleniu dania przez dobrane do niego wino. Wina z reguły dzielimy na czerwone, białe oraz różowe. Wina białe skierowane są głównie do potraw lżejszych oraz mniej tłustych, takich jak owoce morza, ryby, drób oraz sery. Wina czerwone optymalne zastosowanie osiągają przy potrawach ciężkich lub cięższych, charakteryzujących się sosami, większą ilością tłuszczu, dań z mięsa czerwonego czy pasztetów. Natomiast wina różowe są kompromisem pomiędzy dwoma powyższymi rodzajami, cechując się uniwersalnością – dzięki czemu podawane być mogą do wszelkich rodzajów dań. Jeżeli zależy nam na winie dobrej jakości warto zdecydować się na wina włoskie, w takim wypadku będziemy mogli być pewni, iż wybór i smak nas zadowoli. Jeżeli mamy w planach podanie deseru, musimy zadbać o dobre wino białe pół-słodkie, bowiem to właśnie ono idealnie komponuje się z pozycjami deserowymi.