Istnieje kilka rodzajów pojemników do przechowywania żywności i wszystkie one mają swoje własne zalety i wady. Rodzaj pojemnika, który wybierzesz, będzie zależał od rodzaju przechowywanej żywności, od tego, jak często go używasz i jak długo trzymasz go w magazynie.
Szkło jest doskonałym wyborem do przechowywania suchej żywności, ponieważ może być ponownie wykorzystane w nieskończoność. Jednak mogą one łatwo pęknąć, jeśli zostaną upuszczone lub źle obsługiwane. Szklane pojemniki wymagają szczególnej ostrożności podczas mycia, aby zapobiec ich pękaniu lub mętnieniu.
Plastik jest dobrym wyborem do przechowywania żywności, która ma krótki termin przydatności do spożycia lub musi być przechowywana w lodówce lub zamrażarce. Plastikowe pojemniki można myć w zmywarce lub ręcznie przy użyciu mydła i ciepłej wody. Mogą one z czasem ulec przebarwieniu, jeśli będą często używane z kwaśną żywnością, taką jak sos pomidorowy lub sok pomarańczowy. Plastikowi pojemniki no polecają dla przechować suche towary gdy absorbują wilgoć od powietrza powodować one zostać lepkim i ostatecznie pleśniowym wąchaniem po przedłużyć ekspozycję.
Metalowe pojemniki są idealne do przechowywania ziaren, fasoli i innych suchych produktów, ponieważ te przedmioty nie są dotknięte poziomem wilgoci w powietrzu, jak plastikowe lub szklane pojemniki byłyby w czasie, jeśli narażone na wilgoć regularnie (tj. codziennie). Nie tłuką się one również tak łatwo jak szkło.
To ekologiczne opakowania do przechowywania żywności . Są one wykonane z tkanin bawełnianych i mogą być używane do przechowywania suchych produktów, a także płynów, takich jak kawa lub herbata. Woskowijki są zrównoważoną alternatywą dla plastikowych i szklanych pojemników, ponieważ nie zawierają żadnych szkodliwych substancji chemicznych, które z czasem mogą wyciekać do twojego jedzenia. Produkt ten znajdziemy m.in. pod wskazanym adresem internetowym https://beepack.pl/WOSKOWIJKI-c20.