Kawiarnia to nie lada wyzwanie organizacyjne i finansowe. Dla postronnych obserwatorów widoczny jest tylko front miejsc, czyli sala, w której znajdują się goście. To zaledwie wierzchołek, stanowiący reprezentacyjną część całego obiektu. Na całość przedsięwzięcia składa się przecież kuchnia, magazyn czy ewentualnie bar. Jednak to właśnie w kuchni powstają pyszności, które zachwycają gości i przekonują, że właśnie do tego miejsca warto wracać.
Każda osoba, która prowadzi kawiarnię lub przymierza się do jej założenia wie, ile wiąże się z tym wyzwań. Począwszy od wymagającej dokumentacji, skończywszy na zakupie sprzętu. Warto dobrze przemyśleć potrzeby, by nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy, tylko inwestować rozsądnie.
Kawiarnia to przede wszystkim profesjonalny ekspres do kawy, który wydobędzie z ziaren to, co najlepsze i stworzy ciepły aromat wokół całego pomieszczenia. Kiedy już mowa o kawie, to z pewnością przyda się pełny serwis, w którym napój można ładnie podać. A co dzieje się na zapleczu? Z czego korzystają pracownicy, by usprawnić swoje obowiązki lub je po prostu wykonać?
Zlewy gastronomiczne znajdują zastosowanie nie tylko w kawiarniach, ale też restauracjach. Wykorzystywane są nadal, mimo powszechnego stosowania zmywarek. W zależności od potrzeb danej kawiarni można wykorzystać zlew gastronomiczny jednokomorowy lub dwukomorowy. Ważne, by spełniał konieczne normy. W kawiarniach często pojawiają się lodówki, by przechowywać dodatki do oferowanych produktów.