Wysłodki buraczane to produkt uboczny, który powstaje w procesie wytwarzania cukru. Według szacunków uzyskuje się ich mniej więcej 250 kg z jednej tony buraków. Są niezwykle cenną paszą, wykorzystywaną powszechnie w żywieniu zarówno bydła, jak i koni, owiec oraz trzody chlewnej. Występują w trzech postaciach – mokrej, suchej i prasowanej. Te ostatnie są najbardziej polecane ze względu na łatwe przechowywanie i dużą zawartość włókna – można je nabyć np. w tym sklepie internetowym: https://www.zywieniekoni.pl/.
Wysłodki buraczane dla koni, krów czy owiec składają się przede wszystkim z węglowodanów (w 80%), bogatych głównie w celulozę, pektyny i ligniny, czyli substancje w całości trawione przez florę jelita zwierząt hodowlanych. Zawartość łatwo przyswajalnego włókna wynosi około 21%, co jest wartością wysoką w porównaniu z innymi produktami żywnościowymi. Poza tym znajduje się w nich minimalna ilość tłuszczu, fosforu i sodu, natomiast duża ilość wapnia. Ogromną zaletą wysłodków jest ich niska cena, która idzie w parze z doskonałymi właściwościami. Są bowiem wysokoenergetyczne (gwarantują długo utrzymujące się uczucie sytości), bardzo szybko ulegają procesowi fermentacji, działają niezwykle stabilizująco na środowisko żołądkowo-jelitowe (niski poziom pH) i skutkują szybkim przyrostem masy mięśniowej. Dlatego zaleca się ich podawanie zwłaszcza koniom z problemami układu pokarmowego, lochom prośnym, a także trzodzie uczulonej na szkodliwe substancje zawarte w gotowych paszach i niedożywionej. Co istotne, wysłodki są uwielbiane przez zwierzęta ze względu lekko słodki smak.