Sposób na owoce zimą, czyli zdrowe desery

Zima to trudniejszy okres dla wszystkich organizmów. Nie tylko z powodu niskich temperatur, ale także z powodu trudniejszego dostępu do świeżych warzyw i owoców a tym samym do witamin. By te braki uzupełniać, można wykorzystywać wszelkiego rodzaju mrożonki.

Mrożone owoce

W dzisiejszych czasach nie ma żadnego problemu, by móc spożywać owoce w środku zimy. Na rynku dostępnych jest wiele mrożonych produktów, które po rozmrożeniu mogą być pełnowartościowym składnikiem wielu potraw. Mrożone owoce nie tracą zbyt wiele ze swoich wartości odżywczych, zachowują większość witamin, soli mineralnych i cukrów. Witaminy z grupy B i błonnik można znaleźć między innymi w truskawkach, malinach i jagodach mrożonych a witaminę K w śliwkach i brzoskwiniach.

Z mrożonych owoców, szczególnie tych leśnych, można przygotować gęsty mus z dodatkiem mleka i miodu. Są znakomitą bazą do robienia koktajli, szejków i napojów owocowych. Mogą być zalane galaretką, a także być dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Bardzo dobrze sprawdzają się jako składniki ciast i ciasteczek. Jednak mrożone owoce to przede wszystkim znakomity składnik lodów o przeróżnych smakach. Wystarczy zmiksować mrożonkę z dodatkiem śmietany i cukru.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 2 =