Prozdrowotne właściwości oliwy – dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Oliwa jest świetnym dodatkiem do zup, kanapek, sałatek i wielu innych potraw. Jest również cennym źródłem witamin i minerałów, dlatego powinna stanowić istotny element prawidłowo zrównoważonej diety. Za sprawą wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera profilaktykę większości chorób układu krążenia. Posiada także właściwości przeciwzapalne, co ma szczególne znaczenie przy chorobach metabolicznych, ograniczając ryzyko zachorowania na nie.

Zdrowy tłuszcz w codziennej diecie

Grecka oliwa z oliwek pomaga także usprawnić krążenie, przeciwdziałając w sposób pośredni udarom mózgu, ale ma również istotne znaczenie dla prawidłowej pracy tego organu. Wiele osób stara się ograniczyć spożycie oliwy, obawiając się kaloryczności produktu. Tymczasem badania wskazują, że wspiera metabolizm organizmu, a regularne jej spożywanie ma korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, co pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2. Oliwa z oliwek to także znany przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki. W związku z tym produkt ten odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób wieku starczego. Wykazuje również korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci, poprawiając ich wygląd i poziom nawilżenia.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × pięć =